top of page
Vyhledat
  • Redakce

Kvůli velkému zájmu je dřevo nejdražší za poslední dvě desetiletí. Někde ceny narostly i trojnásobně

Dřevo v Česku skokově zdražuje. Někteří lesníci navýšili jeho ceny od loňska hned několikrát. Odeznívající kůrovcová kalamita a také velký zájem o materiál tak způsobily, že je dříví nejdražší za posledních dvacet let. Kvůli obavám z dalšího růstu cen se proto lidé i teď ke konci topné sezony palivem předzásobují.



„Když jsme před rokem touhle dobou prodávali kubík paliva za 490 korun, tak dneska jsme na 1380. Tak to je trojnásobný nárůst. Asi ještě nejsme na úplném stropu,“ říká Jaroslav Hrubeš z litomyšlských městských lesů. Nejvíc podle něj zdražily hlavně jehličnany. Od loňského podzimu podnik změnil ceníky už třikrát.

Poslechněte si reportáž o dražování dřeva

„V tom jehličí je prostě vývoj cen příšerný. Zřejmě už nedostatek jehličnatého dříví po těch kůrovcových kalamitách, smrk mizí v republice a je prostě velký zájem,“ dodává.

I kůrovcové dříví, které bylo ještě před rokem a půl hůř prodejné, je teď podle Hrubeše více než dvojnásobně dražší a objednávek přibývá. Lidé se obávají dalšího navyšování cen a chtějí se předzásobit.

„Hrne se mi víc zakázek, než jsem schopnej pořezat. Nebylo to obvyklý. Dřív jsem měl dodání 14 dní, tři neděle, dneska říkám dva měsíce a asi nebudu tak stíhat. Proto tady mám teď kolegu – takže tady mám tak na 14 dní výpomoc a mám denně 3, 4, 5, 6 zakázek, nestíháme.“

Vítězslav štípe dříví už od rána. To, aby objednávky stihli vyřídit včas. „Tady v listnatým se dělá hlavně jasan, buk, v jehličnatým hlavně smrk a borovice,“

Kolik za den naštípe kubíků, přesně neví. „Tady v tom sypaným, když se udělá za den kontejner, který má nějakých 10 metrů, tak to je solidní výkon,“ upřesňuje Vítězslav.


Rostou i ceny stavebnin

Nahoru jdou nejenom ceny dříví na vytápění, ale také dřevo určené pro průmysl a stavebnictví. „Což souvisí s větší poptávkou v Evropě, Asii i Americe a také s doznívající kalamitou a tedy menším objemem dříví dodávaným trh. Tam se navíc nedostává dříví z Běloruska a Ruska. Meziročně tak ceny vzrůstají o desítky procent,“ potvrzuje mluvčí Lesů České republika Eva Jouklová.

Podle Jouklové se navíc zásoby dříví zmenšují. Nejhorší je situace u jedle, modřínu nebo u topolu. Do vysokých cen se pak promítají také dražší sazenice a osivo.

„Jedna věc je cena a druhá věc je nedostupnost materiálu. Náš trh se sazenicemi je významně limitován naším přísným zákonem – máme tolik omezení z hlediska přenosu sazebního materiálu, z hlediska výšky. A samozřejmě sazenice nevyroste za jeden rok a ty kapacity školkářů tady byly v minulosti nastaveny na objemy, které se pohybovaly na polovině současné poptávky,“ vysvětluje předseda Sdružení vlastníků soukromých, obecních a církevních lesů Jiří Svoboda.

Lesníci navíc avizují, že ceny dříví zřejmě dál porostou. A to hlavně kvůli drahým energiím, kdy se zvedají náklady na těžbu i přepravu materiálu.


Odkaz na původní článek zde

95 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page