top of page
Vyhledat
  • Redakce

Reportáž z naší ekologické sušárny dřeva na Vysoké

Dnes vám chceme ukázat naší sušárnu v zemědělském areálu poblíž Dobřan, která využívá zbytkové teplo, jež by jinak nevyužité uniklo do ovzduší. Celý tento záměr vám představí ředitel Pily Lesy Sv. Hubert, Slavomír Švancar.



Ahoj, Slávo, můžeš nám říct, k čemu slouží tento objekt a jak funguje?

Tento objekt je sušárna dřeva, která využívá zbytkové teplo z bioplynové stanice zde v areálu, což zajišťuje extrémně ekonomicky výhodný provoz. Rozhodli jsme se využít tohoto tepla pro sušení dřeva z naší pily. I přes nutnost dovážení dřeva sem se nám to vyplácí.


Jak dlouho sušárnu využíváme?

Do zkušebního provozu jsme ji uvedli 4. ledna, takže ji využíváme od začátku roku. Samozřejmě to bylo trochu logisticky složité, ale myslím si, že jsme se s tím již vyrovnali a teď už  fungujeme naplno.


Moc se mi líbí, že naplňujeme naši myšlenku udržitelného hospodaření a využíváme odpadové teplo. Seznámíš nás s tím, jak to celé funguje?

Jistě. Sem přivezeme naštípané dřevo, na manipulačním místě ho nasypeme do gitterboxů a naplníme celou kapacitu sušárny.


Na kolik metrů dřeva se tady koukáme?

Kapacita sušárny musí být minimálně na jeden kamion, takže v tuto chvíli je to asi 80 sypaných metrů štípaného dřeva.


Jak dlouho tady to dřevo v sušárně zůstane? Týden, 14 dní?

Záleží samozřejmě na počáteční vlhkosti dřeva. Řádově to trvá mezi 2–4 dny. Sušení má dva faktory: prvním je vstupní vlhkost sušeného dřeva a druhým je objem odpadového tepla z bioplynky.


Takže my přizpůsobujeme sušení výkonu zbytkového tepla z bioplynové stanice. Na jakou procentuální vlhkost se dřevo po vysušení dostane?

Sušíme tak, aby na nejvlhčím místě mělo dřevo 15 % vlhkosti.


Patnáct procent, to je hodně slušný výsledek, jestli se nemýlím, je to v podstatě suché dřevo?

Určitě, truhlářská vlhkost je někde okolo šesti procent, takže toto dřevo už se dá opravdu považovat za suché, ideální na topení.


Kolik se u nás tedy otočí kamionů?

Odjíždí odsud přibližně dva kamiony hotového vysušeného dřeva k prodeji týdně.


Pro firmu Wood Seeds je to obrovská úspora a zároveň ekologický a udržitelný provoz. Plánujeme další takové sušičky a je tady v okolí potřebná kapacita?

Bioplynových stanic, které bojují se zpracovatelností odpadového tepla, je samozřejmě v kraji více. Oslovili jsme je a v současné době jsme v pokročilých jednáních se dvěmi stanicemi, které uvažují, a už v podstatě projektují, nové sušárny na stejném principu jako zde na Vysoké. Tyto sušárny by měly být tří až čtyř komorové, oproti zdejší jednokomorové. To nám samozřejmě zněkolikanásobí produkci a ekonomický zisk v sekci štípaného dřeva.


To je skvělý plán do budoucna. Jde vidět, že se u nás stále něco děje a nestojíme na místě. Teď jsme se posunuli o kousek dál od sušící haly. Jsme na přípravném manipulačním místě. Jak to probíhá zde?

Na jeden kamion je potřeba asi 80–90 m krychlových dřeva, které sem navezeme a následně nasypeme do gitterboxů, které převezeme do sušárny. Proschlé dřevo pak také na tomto místě vyskládáme do připravených palet. Do jedné palety se vejde přibližně 1,6 m krychlového dřeva. Skládané dřevo je samozřejmě na prodej a přepravu ekonomicky výhodnější.



Viděli jsme jednoduchou technologii, která nám šetří peníze, naplňuje naši myšlenku udržitelného hospodaření a významně zkvalitňuje náš produkt a konkurenčně ho zvýhodňuje. A to je samozřejmě skvělá zpráva pro naše investory.

242 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page