top of page
Vyhledat
  • Redakce

Vaše pojistka proti inflaci / Výnosy korporátních dluhopisů jsou po většinou nad inflací

Aktualizováno: 21. 1. 2022

Převzato z czdluhopisy.cz



Zájem investorů a drobných střadatelů se v posledních týdnech zaměřil na možnost nákupu dluhopisů, a to zejména těch, jejichž výnos dosahuje vyšší procentuální hodnoty zhodnocení, nežli je aktuální míra reálné inflace. Dluhopisy České republiky pod označením Republika jako státní dluhopis tento parametr splňoval, avšak v současnosti byl jeho prodej novým ministrem financí panem Stanjurou pozastaven. Nejen na základě těchto skutečností se zvýšil zájem institucionálních investorů, ale především drobných střadatelů o dluhopisy, kde jako emitent vystupuje obchodní společnost. Jde o korporátní dluhopisy a to zejména o ty, kde emitent nabízí zajištění svého dluhu například blokací majetku v katastru nemovitosti ve prospěch svého věřitele jako držitele korporátních dluhopisů, známé jako zajištěné korporátní dluhopisy.


Aktuální odhadovaná míra inflace za měsíc prosinec loňského roku 2021 dle zjištění ekonomických zpravodajů v napojení na ekonomy a finanční stratégy je predikována ve výši v rozmezí od 6,4 do 6,8 procenta s tím, že již zveřejněná data za měsíc listopad 2021 udávají objem meziroční inflace ve výši 6 procent. Predikace pro letošní rok 2022 hovoří dle analytiků centrální banky České republiky (ČNB) o výši celoročního objemu inflace na průměrné predikované hodnotě ve výši 5,6 % p.a.. S tímto faktem ovšem souvisí i radikální přístup členů Bankovní rady ČNB, která již opakovaně rozhodla o zvyšování úrokových sazeb. Po posledním zvýšení dosáhla základní úroková sazba tzv. 2T repo sazba výše 3,75 % p.a. s tím, že další zvyšování bankovních sazeb se dle analytiků makléřských společností na základě vyjádření guvernéra ČNB pana Jiřího Rusnoka očekává již koncem ledna letošního roku 2022.


V důsledku těchto událostí a změn investoři a zejména drobní střadatelé intenzivně hledají vhodné investiční nástroje k zamezení znehodnocování svých úspor neustále narůstající inflací v ČR. Zájem je zejména o umístění investic na dluhopisový trh prostřednictvím korporátních dluhopisů. Investoři a drobní střadatelé vyhledávají emise těch společností, které svojí činností přesvědčí investory o tom, že podstupované investiční riziko je bez jejich výrazných obav plně přijatelné. V poslední době se tak ukazuje, že jedním z těchto investory přijatelných oborů, vyjma tradičních oborů jako jsou energetika a nemovitostní trh, jsou i odvětví dřevozpracujícího průmyslu včetně lesnictví. Této situace využívají právě společnosti zabývající se lesnickou činností spolu s provozováním dřevozpracující výroby k vydávání vlastní emise podnikových dluhopisů (korporátních dluhopisů). Investoři prostřednictvím korporátních dluhopisů mohou realizovat vysoce atraktivní zisk, neboť nárůsty cen dřeva umožňují těmto emitentům z řad dřevozpracujícího průmyslu, poskytnout svým věřitelům zajímavý úrok jako výnos těchto dluhopisů.

Jedním z velmi úspěšných dřevařských těžařů a následných zpracovatelů dřeva je česká společnost Wood Seeds s.r.o., která již druhým rokem úspěšně vydává emise svých podnikových dluhopisů. Tato společnost své aktivity na trhu specializuje především na prodej dubového a bukového dřeva, které má oproti dřevu z jehličnatých stromů značnou výhodu v tom, že upravené dubové a bukové dřevo je velmi poptávanou komoditou s přesahem poptávky nad nabídkou, a tudíž je okamžitě likvidní. Dalším výrazně pozitivním faktorem této společnosti je fakt, že dřevo většinou pochází z produkce vlastních lesů a je zpracováno ve vlastním zařízení na úpravu dřeva včetně sušení, zajištění dopravy k zákazníkům prostřednictvím vlastní firemní autodopravy atd.


V současné době dle informací ekonomických zpravodajů je téměř před vyprodáním emise korporátních dluhopisů společnosti Wood Seeds s vysoce atraktivním výnosem, která přinese investorům 8,8 % ročního zhodnocení s dobou splatnosti necelé tři roky. Vyjma této emise dluhopisů pak společnost Wood Seeds s.r.o. pro své prémiové investory nabízí takzvané dubové dluhopisy neboli investice spojené s produkcí dubového dřeva, jejíž výnos představuje výši 9,2 % ročně a doba splatnosti vychází na pouhých 22 měsíců.

145 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page