top of page
Vyhledat
  • Redakce

Zahajujeme provoz na pile Lesy Sv. Hubert

Aktualizováno: 16. 2. 2023

Na konci roku jsme dokončili akvizici Lesy Sv. Hubert a nyní již dřevařský závod pila sv. Hubert patří do našeho portfolia.



Cílem této akvizice společnosti Wood Seeds je rozšířit své služby a činnost v oblasti výroby a bezodpadového zpracování dřeva.


Společnost Lesy Sv. Hubert s.r.o. byla založena v lednu 2016. Jméno společnosti vzniklo dle místního názvu budovy u hlavní cesty mezi Kralovicemi a Vysokou Libyní. Tato pila je mladou, ale rozvíjející se společností s více než dvaceti zaměstnanci a externisty, kteří mají v oblasti lesního hospodářství dlouholeté zkušenosti.

Svou činnost Lesy sv. Hubert zahájily nákupy, prodeji pozemků a prodejem dřeva nastojato. Koncem roku 2016 společnost začala budovat dřevozpracující závod pro dřevo těžené převážně na pozemcích v jejím vlastnictví. Pila byla otevřena koncem roku 2017. Následně se začalo vyrábět štípané palivové dřevo se zavážkou zákazníkům až domů. Stavební řezivo se vyrábí dle potřeb a požadavků zákazníka (fošny, trámy, latě atd.). Nedílnou součástí výroby jsou lesnické oplocenky.


V současné době činí obrat pily cca 25 milionů korun. 80 % výroby tvoří produkce měkkého i tvrdého palivového štípaného dřeva v délkách od 25-60 cm. Po tomto dřevě je vzhledem k současné české energetické situaci velká poptávka a my cítíme silný tlak ze strany odběratelů právě po tomto produktu. Zásobujeme domácnosti v okruhu cca 50 kilometrů a tento akční rádius se chystáme zvětšit. Z těchto důvodů jsme se rozhodli celkovou kapacitu výroby navýšit a to rozšířením směnného provozu pily na dvě směny, úpravou výroby a obměnou stávajících technologií za nové a výkonnější. Do jednoho roku bychom tak chtěli produkci štípaného dříví zhruba zdvojnásobit. Bonusem pro region je, že na místě vznikne cca deset nových pracovních míst.



Dalším výrobním artiklem je stavební řezivo, které tvoří 20 % naší produkce. Vyrábíme hlavně střešní latě, trámky a prkna. Zpracováváme tak kvalitnější dřevo, které se k nám na pilu dostane a jehož je škoda zpracovat na dřevo štípané.

I po tomto druhu výrobku je velká poptávka, nicméně pro tento závod je to spíše doplňková výroba.



Součástí výroby závodu je také produkce lesnických oplocenek. Jako řádný hospodář osazujeme holiny v našich lesích - viz tento článek - a ty je potřeba právě oplocenkou zabezpečit proti okusu lesní zvěří. Nemusíme tak oplocenky kupovat, ale sami si je vyrobíme a to v podstatě z odpadového dřeva, jako jsou např. krajinky, čímž opět snižujeme náklady naší dceřinné společnosti.


Provoz závodu je tedy bezodpadový. Piliny a hobliny (zbylý odpad) bude využit pro vytápění nového závodu společnosti v Břasích - viz článek zde. Tím bude snížená jeho energetická náročnost a pomáháme tím plnit záměr o bezodpadovém a udržitelném hospodaření v našich společnostech.


Předpokládáme, že správným hospodařením a výše uvedenými změnami se nám podaří do jednoho roku dosáhnout obratu 60 miliónů korun, což je další dobrá zpráva pro naše investory.


563 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page